Worden Gab, Telegram en Signal de nieuwe Socials in 2021?

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 13:20


Als het over social media gaat, hebben we het over de bekende platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, … But there are new kids in town! Naast deze bekende kanalen zijn er namelijk ook minder bekende socials in omloop, zoals Gab. En ook WhatsApp-alternatieven winnen terrein, zoals Signal.

 

Naast de steeds complexere privacyregels van de bekende socials en de negatieve verhalen over manipulatie en advertising, beslissen de grote jongens zelf steeds meer wat volgers wel en niet zien en wie zij wel of niet censureren. Bepaalde onderwerpen worden verwijderd, en zelfs hele profielen zijn opgeschort. Twitter heeft tot 2x toe het account van Donald Trump verwijdert. Zou het besluit om Trump te weren van Twitter niet rechterlijk getoetst moeten worden? Gaat de digitale oligarchie vanaf nu de regels bepalen? Worden de ‘Big Tech’ een van de grootste bedreigingen van de democratie?

 

Deze wijdverspreide gebeurtenissen zoals de ban van Trump lijken vaart te zetten achter de zoektocht naar alternatieven. Wat zijn op dit moment de opvallendste alternatieven om in de gaten te houden?

 

Trumps overstap van Twitter naar Gab

Waar kan Donald Trump nog heen na zijn verbanning van Twitter? Dit vroeg NOS zich af (11/01/2021). Wat doe je als je 88 miljoen volgers in een keer kwijtraakt, omdat een platform besluit dat je niet meer welkom bent? Dan ga je op zoek naar een alternatief.

 

Waar kan Donald Trump nog heen na zijn verbanning van Twitter?

 

Voor Trump lijkt dit alternatief het platform Gab. Deze Twitter-look-a-like staat bekend als toevluchtsoord voor mensen met “extreemrechtse ideeën” volgens de mainstream media. En nog een voordeel voor Trump en zijn volgers: dit platform heeft nauwelijks regels. Dreigen met geweld is niet toegestaan, maar haatzaaien is niet verboden. Na de definitieve Twitter-ban van Trump kreeg Gab 10.000 nieuwe gebruikers per uur.

 

Techgiganten trekken zich terug

Nadat Twitter en Facebook de accounts van Trump hadden gesloten, trokken veel andere diensten en providers ook de stekker uit organisaties en forums die de Capitool-aanval kracht bijzetten. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Parler. Dit “conservatief” sociaal medium is inmiddels verwijderd door Amazon van miljardair Jeff.

 

Het wegvallen van Parler deed nog een extra duit in het zakje van Gab. Gebruikers gingen namelijk op zoek naar een alternatief platform. Eentje zonder toezicht op “extreemrechtse” inhoud.

 

Gab: “At Gab, we believe that the future of online publishing is decentralized and open. We believe that users of social networks should be able to control their social media experience on their own terms, rather than the terms set down by Big Tech.” (Luid applaus)

 

De bekendste fringe platformen

Platformen als Gab worden ook wel ‘fringe platformen’ genoemd. Fringe platformen zijn online kanalen die worden gevoed en gestuurd door de lezer. Dit soort platformen staan bekend als de kanalen waarop merkverhalen ontsporen en crises worden veroorzaakt.

 

Een ander voorbeeld van een fringe platform is Digg. Dit is een ‘democratische’ nieuwssite. De verhalen met de meeste stemmen (diggs) komen bovenaan de website te staan (en worden dan dus nóg vaker gelezen). Wat hét nieuws van de dag is, wordt dus bepaald door de gebruikers. Niet door het platform zelf.

 

Signal

Signal is vergelijkbaar met WhatsApp. Deze goed beveiligde en versleutelde chat-app lijkt alleen meer waarde te hechten aan échte privacy. Het is op dit moment in België de meest gedownloade app in de App Store van Apple. WhatsApp is momenteel in opspraak vanwege de gegevensuitwisseling met Facebook (al geldt dat voorlopig(?) niet voor Europese gebruikers). Toch stappen steeds meer gebruikers over op Signal

 

Signal werd in 2014 gelanceerd, en genoot aanvankelijk vooral bekendheid onder journalisten en klokkenluiders, vanwege de steun van Edward Snowden voor de app.

 

CloutHub

Dit platform is een soort mix tussen Facebook en Twitter. Ze omschrijven zichzelf als: ‘CloutHub is a non-biased social network for people engaged in meaningful civic, social and political issues, causes & campaigns they care about. We support free speech, protect user privacy, and empower our members to influence the issues they care about.’

 

MeWe

MeWe is vergelijkbaar met Facebook. Zij zetten zichzelf in de markt met ‘Jouw privéleven is #Not4Sale’. Geen advertenties, geen spyware en geen onzin.

 

Telegram

Telegram is qua werking vergelijkbaar met WhatsApp en Signal en is keihard gestegen in populariteit nadat WhatsApp duidelijk maakte dat het bedrijf nauwer gaat samenwerken met Facxebook. Ze gaat het voor gebruikers ook mogelijk maken om hun WhatsApp gesprekken mee te nemen naar het platform.

 

Interessant feitje: sinds de verwijdering van Trump op Twitter zitten de Telegram-kanalen voor “extreemrechtse doelen” zo goed als vol. Zo had op 11 januari een QAnon-groep maarliefst 35.000 leden. Telegram heeft het voordeel dat de chatapp berichten en groepen ongemoeid laat (reden waarom de app in bijvoorbeeld Iran, Pakistan, Bahrein en China standaard wordt geblokkeerd.) Groepen vind je niet makkelijk in Telegram zelf. Het ontdekken en aanmelden gaat doorgaans via externe links, die je weer op andere platforms vindt of op websites vindt.

 

Rumble

Rumble is vergelijkbaar met YouTube en het andere fringe platform Bitchute. ‘A video platform where you’ll grow faster and never be censored for political or scientific content.’

 

De gemene deler van deze platformen? Geen controle op de inhoud van gedeelde content en veel aandacht voor privacy.

 

Zijn dit de nieuwe mainstream-kanalen?

Als grote techgiganten afhaken (of niet aanhaken) bij de verspreiding van een dergelijk platform, wordt het natuurlijk lastig om de gebruikersaantallen van de koplopers (Facebook, Twitter, WhatsApp en LinkedIn) te evenaren. Maar wereldwijd besproken acties van de huidige socials, zoals de ban van Trump en privacy-issues, zorgen wel voor pieken in het aantal gebruikers en downloads van deze alternatieve platformen.

 

Ook al zijn de genoemde platformen nog klein vergeleken met de bekende socials, zou het mij niet verbazen als de huidige groei door blijft zetten. Hoe meer macht de techgiganten krijgen, hoe verleidelijker deze alternatieve platformen worden.

 

Mij vind je ook terug op Telegram. Ben jij al te vinden op een van deze platformen? Of ken je nog een platform dat niet in dit rijtje mag missen? Laat het me weten en neem contact!


«   »